Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitetHrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet , jedina je nevladina i neprofitna organizacija koja provodi cjeloviti program orijentacije i mobiliteta slijepih.
Od 2002. godine Udruga provodi program školovanja i dodjele rehabilitacijskih pasa (pomagača osobama u invalidskim kolicima) te terapijskih pasa ( za djecu s teškoćama u razvoju).

Upravo terapijski psi bili su tema jučerašnjeg predavanja gospođe Tanje Ličina i instruktorice pasa Maše Dolenc u Gradskoj vijećnici. Terapijski psi su oni psi koji se uključuju u obrazovno – odgojne ustanove ili u obitelji s djecom kojoj je potrebna takva vrsta pomoći.

Svako dijete ima potrebu za prijateljstvom, nježnošću i ljubavlju, a ta potreba osobito je istaknuta kod djece i mladih s teškoćama u razvoju.
Takva djeca gube motivaciju, nesretna su, dosađuju se i upravo toj skupini djece namijenjen je terapijski pas. Pas na djecu djeluje umirujuće, potiče ih na smijeh i igru, izaziva osjećaj sigurnosti, smanjuje agresiju, razvija motoriku i pamćenje te prekida izoliranost djece.

Školovanje terapijskog psa traje između 3 i 4 mjeseca, u toj ulozi dobro će se snaći samo izrazito mentalno stabilan i miran pas, s visokim stupnjem tolerancije.
Specifičnost treninga definiraju se prema dijagnozi i potrebama svakog djeteta ili mlade osobe (npr. hiperaktivnost, različite motoričke, govorne ili mentalne poteškoće, gluhoća ili sljepoća…). Uz terapijskog psa koji se dodjeljuje obitelji kojoj je potreban takav pas, oporavak djeteta se ubrzava.

Obitelj prolazi određenu provjeru i seminare kako bi na što bolji način iskoristila psa koji joj se dodjeljuje. Između obitelji i Udruge sklapa se Ugovor o korištenju, obitelj koja uđe u njihov program i dodjeli joj se pas, ne plača psa već samo snosi troškove prehrane psa i veterinarske usluge koje su potrebne psu.

Udruga je u stalnom kontaktu s korisnikom psa i može, ako za to ima dokaza uzeti psa obitelji, koja se ne pridržava ugovora.

Udruga je otvorila i Centar za rehabilitaciju Silver – most za humanije sutra, koji je smišljen kao multidisciplinarno rehabilitacijsko središte. Centar, kao jedina takva ustanova u ovom dijelu Europe, osigurava sustavno provođenje programa značajnih za poboljšanje kvalitete života ne samo slijepih, nego i drugih osoba s invaliditetom te djece s teškoćama u razvoju.

Predavanju je uz mnoge zainteresirane građane, predsjednicu i tajnicu Udruge ADHD I JA prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Stjepan Bertek koji je u ime grada uručio male poklone zahvale voditeljicama predavanja Tanji i Maši.

Komentari su zatvoreni.

Main navigation