Udruga ADHD I JA uvela prvog asistenta u nastavi u Dugom Selu

Udruga ADHD I JA uvela prvog asistenta u nastavi u Dugom SeluDječak petog razreda napokon dobio asistenta u nastavi zahvaljujući angažmanu Udruge ADHD I JA.
Osnovna škola Ivan Benković danas piše povijest. Po prvi put na području Grada Dugog Sela asistenta u nastavi je dobio učenik petog razreda s teškoćama u razvoju koji polazi redovno osnovno školovanje. Kako je osobni asistent novi oblik podrške učenicima s teškoćama u razvoju, čime se omogućuje integracija djeteta s ostalom djecom bez poteškoća, on pomaže ovisno o individualnim potrebama djeteta. U nekim slučajevima to je pomoć u pisanju, čitanju, praćenje nastave,vježbanju, izleti, pisanje zadaće i sl.

Podrška se pruža u onoj mjeri u kojoj je to potrebno , vodeći računa da se ne ograniči učenika u njegovu osamostaljivanju i maksimalnom razvoju sposobnosti u okviru svojih mogućnosti. Otac djeteta koje je dobilo asistenta ističe kako još uvijek nije svjestan da im se ostvarila najveća želja u njihovom život. Život nam je uvelike olakšan dodaje, te ističe kako je ovo veliki dan za njega i njegovu obitelj. Sretna je i Katarina Gugić,dipl. socilog, asistenta petašića, jer je napokon nakon godine bivanja na HZZZ-u dobila posao.

Katarina ističe kako je takav posao uveseljava. Svjesna je kaže kako raditi s djecom s poteškoćama u razvoju nije lagano posao, ali ranije iskustvo asistenta u nastavi će joj uvelike pomoći u radu s dugoselskim dječakom. U svijetu je ovaj oblik podrške već uobičajena praksa dok je kod nas njegova primjena još „ u pelenama“.

S primjenom se započelo u Gradu Zagrebu , a rijetki su primjeri ostvarivanja tog prava u ostalim područjima RH. Razlog slabe primjene modela „asistent u nastavi“ je taj što to zakonom to pravo još uvijek nije regulirano i ne postoji obveza za njegovu primjenu od strane škole. Tako da se događa da iako postoji interes škole i roditelja za asistentom u nastavi da nema institucije koja će snositi financijske troškove za njegov rad. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa koje je i uvelo mogućnost asistenta u nastavi , prema odredbama Državnog pedagoškog standarda nije dužan istu financirati. Trenutno se to rješava preko udruga.

Tako je i ovaj dugoselski učenik dobio asistenta zahvaljujući članstvu u Udruzi ADHD I JA, te njenoj predsjednici gospođi Sandri Geri koja se angažirala oko istog. Naime predsjednica je uz pomoć Hrvatskog Zavoda za Zapošljavanje uspjela naći asistenta, koji su odobrili projekt financiranja asistenta u nastavi u sklopu javnog rada koji će trajati 6 mjeseca, te će plaćati 75 % troškova za asitetnta, a Udruga se obvezala kako će plaćati preostali iznos od 25 % plaće asistenta. Obzirom da smo jedini u Dugom Selu , te rijetki u Hrvatskoj kojima je pošlo za rukom uvesti asistenta u nastavi djetetu kojem je prijeko potreban bojimo se što će biti za 6 mjeseci ističe predsjednica Udruge ADHD I JA, Sandra Geri, te dodaje kako dijete treba asistenta u nastavi tijekom cijele školske godine, a ne samo sljedećih 6 mjeseci.

Također uz ovo dijete u samoj Udruzi ADHD postoji još petero djece kojima je nužan asistent. Stoga molimo sve ljude dobre volje koji žele i mogu pomoći da pomognu s novčanim donacijama Udruzi ADHD I JA s naglaskom za asistenta kako bi do kraja isfinancirali postojećeg te omogućili i petero ostale djece toliko potrebnog asistenta.

Oni koji žele pomoći mogu uplatiti prilog na broj računa 2340009-1110307522 u Privrednoj Banci Zagreb.

Komentari su zatvoreni.

Main navigation