Hrvatsko narodno kazalište Varaždin za djecu Udruge ADHD I JA

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin za djecu Udruge ADHD I JA Dana 06.04.2011. u 19 h Hrvatsko narodno kazalište iz Varaždina gostovalo je u dvorani Kulturno-umjetničkog društva“ Preporod“ u Dugom Selu  gdje je izvelo predstavu za djecu:
„Dječak Ivek i pas Cvilek“.
Predstavu su uz djecu Udruge pratili i roditelji, zaposlenici te djeca prvog razreda Osnovne škole „Ivan Benković“.

Koristeći motive romana Đure Vilovića, predstava Dječak Ivek i pas Cvilek progovara o aktualnom i često prešućivanom problemu napuštene i ostavljene djece. Zaboravljena od roditeljske ljubavi, utočište pronalaze u međusobnom pričanju priča koje će ih na trenutak odvojiti od tužnih misli.

Smještena u oskudan sobičak nekog dječjeg doma njihova zaigranost i maštovitost odvodi ih u svijet priče isto tako napuštenog dječaka Iveka i najboljeg mu prijatelja, odbačenog psa Cvileka, s čijim se dogodovštinama poistovjećuju, ali kroz koje i sama pokušavaju pronaći izlaz i način kroz koji će bar na trenutak zaboraviti na sve što ih tišti. Njihov dječji optimizam i želja da sve bude bolje uvjerava nas da i onda kad smo napušteni i zaboravljeni svojim postojanjem i dobrom voljom bar si nakratko međusobno možemo olakšati tužne dane .

Priča sa snažnom socijalnom pozadinom u prvom planu nijansira moralne karakteristike likova, uz bajkoviti motiv putovanja i elemente fantastike izrasle iz folklora. Uprizorenjem dramatiziranog Vilovićeva romana za djecu, dječja publika bila je upoznata sa zaboravljenom hrvatskom književnom baštinom, punom lirske ekspresije i pravog umjetničkog doživljaja.

Predstava je dobila Nagradu Hrvatskog glumišta za 2010. kojim je ova predstava proglašena najboljom predstavom  za djecu u Republici Hrvatskoj u 2010. godini.

Režija: Anica Tomić

Dramaturgija i dramatizacija: Jelena Kovačić

Glazba (prema motivima međimurskih narodnih pjesama): Nenad Kovačič

Glumci: Marija Kolb, Jelena Dokleja, Mario Jakšić, Igor Baksa i Bruno Kontrec

Komentari su zatvoreni.

Main navigation